Aspecte biochimice

Organismul uman nu este capabil sa elimine toate substantele chimice nocive atunci cand consumul de droguri sau alcool este indelungat. Prin urmare, in tesuturile dependentilor se depun cantitati minuscule de metaboliti toxici ce reprezinta reziduuri ale drogurilor si care in timp depasesc punctul de saturatie al organismului.

Drogurile reziduale si renuntarea la consumul de droguri

Desi sunt eliminati cu usurinta din majoritatea tesuturilor organice, o parte dintre metaboliti pot ramane in tesuturile grase timp de ani de zile si dupa intreruperea consumului. Aceste reziduuri pot ajunge din nou in sangele persoanei declansand o nevoie irezistibila de a consuma droguri chiar si dupa ce persoana a renuntat la consumul de droguri. Nevoia de a consuma droguri este determinata de o reactie a sistemului nervos la acesti microliti intrati in sange care trimite semnale asemanatoare celor declansate in perioadele de abstinenta dinainte de renuntarea la droguri.

Obisnuiti cu prezenta unor cantitati mari de droguri, receptorii celulelor din creier sunt acum nevoite sa faca fata unor cantitati foarte mici. In aceasta succesiune de efecte consta de fapt dependenta, incercarea de a renunta la droguri determina reactii chimice cu efecte foarte neplacute pentru dependent, pentru care singura solutie de a se simti iarasi bine este sa consume mai multe droguri sau alcool si tot asa.

Eliminarea dependentei de droguri

Pana de curand se afirma in cadrul comunitatilor stiintifice faptul ca substantele toxice introduse in organism prin intermediul drogurilor sunt eliminate in totalitate in 3 – 5 zile de la ultimul consum de droguri. In prezent se stie ca aceste substante pot ramane inmagazinate in tesuturile grase ani de zile.

Cele mai noi program de reabilitare folosesc un set complex de suplimente alimentare, transpiratie indusa induse şi exercitii fizice avand ca obiective:
Reducerea sau eliminarea dorinţei obsesive de a consuma droguri sau alcool.
Redobandirea abilitatii de a gândi în mod clar.
Reducerea si eliminarea a variate simptome determinate de cosumul de alcool si droguri precum insomnia, depresia si instabilitatea emotionala.