Cum se cumpără drogurile în Moldova. Ce spun narcomanii şi care este reacţia poliţiei

În Moldova sunt peste 150 de mii de consumatori de droguri, care asigură traficanţilor un venit zilnic de 650 de mii de euro. Narcomanii susţin că fără mari dificultăţi îşi pot cumpăra doza zilnică de stupefiante în orice cartier al capitalei. Poliţia deocamdată nu comentează situaţia.

Adresa Gheorge Coşbuc 16 este bine cunoscută oamenilor care locuiesc în acest cartier. Noapte de noapte, vin teximetrele la această poartă, iar din oberlihtul permanent deschis se simte mirosul înţepător de drog.

E vorba despre un amestec de stupefiante, foarte toxic, pe care şi-l injectează narcomanii care nu au bani de droguri mai scumpe. „Noaptea vin băieţii suspecţi şi pe aici transmit şi aici primesc droguri”, a spus vicepreşedintele Centrului Internaţional Antidrog, Zaharia Zanosiev.

Oficiul organizaţiei este amplasat la nici 100 de metri de această speluncă. „Sectoristul a spus că nu poate să-i facă nimic, pentru că este invalid şi nu-l pot scoate”, a precizat Zanosiev.

Ca să vedem cât de uşor pot fi cumpărate stupefiantele în Chişinău, am apelat la ajutorul câtorva consumatori de droguri aflaţi în proces de reabilitare. Anton nu a mai cumpărat droguri de câteva luni. Din acest motiv, dealerii îl tratează cu suspinciune.

„Deci, în două cuvinte, cum procedăm?  E alb? Şi e bun? Chiar aşa să fie?”, a întrebat Anton.

Mergem după heroină în sectorul Ciocana. Pe drum, Anton trimite un mesaj în care roagă dealerul să-i vândă drogul: „Banii se pun în pachetul de ţigări. Te apropii de locul prestabilit şi el pur şi simplu aşa se aruncă”.

Pachetul va fi ridicat imediat ce ne îndepărtăm. În câteva minute Anton primeşte un mesaj: „Vine mesajul cu adresa exactă. Aşa funcţionează această reţea. Poţi să-ţi dai seama din start că e heroină, după miros”.

Metoda este sigură şi este aplicată de ani de zile. „Nu se ştie cine şi cum lucrează. Nici când dai banii, nici când ridici drogurile, nu vezi pe nimeni”, a explicat Anton.

Am cerut o reacţie de la poliţie. Demersul a fost expediat pe 24 aprilie. Iar peste o săptămână am fost informaţi că au fost iniţiate peste 1 200 de cauze penale pentru păstrarea şi comercializarea drogurilor. Şi niciun cuvânt despre acuzaţiile de tutelare a comerţului de stupefiante.

„Noi dăm reacţia în scris. Ceea ce îţi trimit eu este reacţia noastră”, a precizat şefa Serviciului de presă al Inspectoratului General de Poliţie, Sabina Vesnin.

Anton e puţin iritat. Recunoaşte că i-a fost greu să se abţină şi să nu-şi injecteze doza de heroină: „Dacă ar fi să mor mâine, prefer să mor treaz, decât să mor dependent de heroină”.