Lansare primei cărţi antidrog la Chişinău

IMG_3236În data de 20-21 noiembrie, la Chişinău, a avut loc Conferinţa Publică în domeniul adicţiilor, în incinta UPS ,, Ion Creangă’’ şi Procuratura mun.Chişinău.

Prezenţi la acest eveniment au fost:  oaspeţii din România, specialisti în domeniu, o delegaţie de 15 persoane, în frunte cu dr.în drept, conferenţiar  universitar, profesor, Preşedinte al Alianţei Internaţionale Antidrog, domnul Pavel ABRAHAM, Procurorul mun.Chişinău, domnul Ion Diacov, Preşedintele Centrului Internaţional Antidrog Moldova, domnul Zaharia Zanosiev, psihoterapeut România, doamna Daniela Mariana Niţu, dr. în psihologie, conferenţiar  universitar, doamna Maria Vîrlan.

Întîlnirea a avut drept scop, lansarea primei poveşti antidrog din lume pentru copii de vîrstă preşcolară şi din clasele primare, care este rezultatul unui parteneriat între Centrul Internaţional de Prevenire în Domeniul Adicţiilor ( CIPIDA) Moldova şi Alianţa Internaţională  Antidrog (AIA) România.

Cartea este intitulată ,, În căutarea fericirii pierdute’’ . Desenele reprezentative ajută copiii să înţeleagă esenţa textului, a poveştii în genere şi dau frîu gîndirii asupra subiectelor de acest ordin. Cărţulia are un limbaj usor, fără cuvinte grele: nu fă, nu sta, nu fuma, nu bate, nu te droga, ci sunt redate aceste lucruri prin fraze şi situaţii subînţelese, psihologic,  fiind benefice copiilor.

În cadrul întîlnirii s-a discutat despre înfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog în Republica Moldova, pe motiv că Uniunea Europeană impune crearea unei astfel de agenţii dacă dorim o cale prosperă şi cu adevărat europeană.

Procurorul, Ion Diacov, a organizat şi o întîlnire  în incinta Procuraturii Municipale, unde procurorii din municipiu au avut posibilitatea să discute liber cu domnul Pavel Abraham, din România, care a ţinut un discurs convingător şi a vorbit deschis asupra  acestor probleme. De asemenea şi domnul Procuror, Ion Diacov susţine în totalitate acest fenomen antidrog şi chiar ia încurajat pe cei prezenţi să atragă o atenţie deosebită, pentru că în joc e viaţa celor din jurul nostru, a celor dragi, pe care riscăm să-i perdem din neglijenţă şi nepăsare.

Preşedintele Centrului Internaţional Antidrog Moldova (CIA), domnul Zaharia Zanosiev a declarat ,, susţin în totalitate această problemă, prin combaterea consumului de droguri de la noi şi le multumesc  colegilor mei, care astăzi au reluat acestă temă şi au dezbătut-o, convingător. Sperăm la o societate mai sănătoasă, iar statisticile să arate o micşorare a consumului de droguri. Noi suntem dispuşi să facem tot posibilul pentru a stopa acest fenomen ucigător.’’

În urma întîlnirilor şi discuţiilor, s-au înmînat 150 de diplome participanţilor din diferite Universităţi.

La final, Procurorul mun. Chişinău, Ion Diacov, a mulţumit oaspeţilor din România, inclusiv  domnului Pavel Abraham, pentru discursul şi susţinerea în problema actuală.

Domnul Abraham l-a încheierea discursului a venit cu un indemn, cu urmatoarele afirmatii:

,, Procurorul este un poliţist foarte bine instruit.’’

,,Unde intervine forţa, cedează inteligenţa.’’

Menţionăm că Centrul Internaţional Antidrog Moldova (CIA) în frunte cu domnul Preşedinte, Zaharia Zanosiev, cercetează şi se luptă cu combaterea consumului de droguri din Republica Moldova.

Autor:  Maricica Ciubara