Mafia drogurilor, mai eficientă decât Guvernul

“Reţeaua traficanţilor de droguri funcţionează mult mai bine decât Guvernul Republicii Moldova”, a declarat într-un interviu pentru ziarul nostru vicepreşedintele Centrului Internaţional Antidrog, Zaharia Zanosiev.

– Care este situaţia actuală legată de consumul de droguri în Republica Moldova?

– În Republica Moldova, numărul consumatorilor de droguri creşte de la an la an şi acest lucru este îngrijorător, deoarece majoritatea consumatorilor sunt tinerii şi adolescenţii. Un studiu realizat în luna februarie curent de către Centrul Internaţional Antidrog arată că în mediul universitar, consumul aproape s-a triplat, ajungându-se la 19%, iar în mediul preuniversitar, pe segmentul de vârstă 14-16 ani, consumul s-a dublat, de la 4% la 8%. De asemenea, adolescenţii declară că le este relativ uşor să-şi procure produsele stupefiante. Numărul consumatorilor din această categorie de vârstă s-a mărit considerabil, iar dacă nu se va întreprinde nimic pentru prevenirea fenomenului, peste cel mult doi ani procentul celor dependenţi de droguri va creşte în mod catastrofal. Profitând de indiferenţa statului, traficanţii de droguri au creat o reţea de distribuţie care funcţionează mult mai bine şi mai eficient decât Guvernul Republicii Moldova.

– Care sunt soluţiile pentru eradicarea acestui flagel?

– Rapoartele europene arată că, anual, între 15.000 şi 30.000 de persoane mor din cauza consumului ilegal de droguri, în special opiacee. Principalele cauze ale deceselor sunt supradozele, bolile infecţioase, ca urmare a folosirii seringilor nesterile, traumatismele şi sinuciderile. Realitatea a demonstrat că flagelul stupefiantelor poate fi cunoscut şi, în mare măsură, combătut şi controlat, însă nu poate fi diminuat semnificativ sau, cu atât mai mult, eradicat. De aceea, este esenţială formarea specialiştilor în domeniul prevenirii şi tratării consecinţelor dramatice ale consumului ilicit de droguri. De altfel, narcomania riscă a fi una dintre cauzele care ar putea duce, în timp, la consecinţe catastrofale pentru întreaga specie umană.

– Care este cea mai mare realizare a Centrului Internaţional Antidrog de până acum?

– După părerea mea, cea mai importantă realizare a fost crearea, în parteneriat cu Liga Tineretului din Moldova, a reţelei de voluntariat antidrog. Timp de un an, peste 3000 de elevi şi studenţi din Republica Moldova au fost instruiţi de asistenţi sociali, psihologi, medici şi jurişti ai Centrului Internaţional Antidrog pentru a desfăşura activităţi de voluntariat, care au drept scop promovarea unui stil de viaţă sănătos, fără alcool, fără tutun şi, mai ales, fără droguri ilegale.

– Aţi primit vreodată ameninţări din partea traficanţilor de droguri?

– În ultimii doi ani, colaboratorii Centrului Internaţional Antidrog sunt „bombardaţi” cu tot felul de ameninţări, şi nu doar din partea traficanţilor de droguri. În mod paradoxal, ne ameninţă uneori chiar cei care ar trebui să ne ajute în lupta cu această epidemie a secolului XXI.

– Care ar fi factorii ce permit extinderea acestui flagel social deosebit de grav? Cine îi protejează pe traficanţi şi pe consumatori?

– Voi răspunde tranşant: în primul rând, MAI. Această instituţie seamănă tot mai mult cu o structură coruptă pusă în slujba mafioţilor, traficanţilor de droguri, oamenilor politici şi nu în slujba cetăţeanului. Tot mai mulţi colaboratori ai MAI se lasă ispitiţi de setea de a câştiga zeci sau chiar sute de mii de euro, protejând traficul de droguri în Republica Moldova. În luna februarie a acestui an a fost depistat un poliţist de la direcţia Antidrog care estorca 300 de euro de la un tânăr în schimbul clasării unui dosar penal, iniţiat pe motivul circulaţiei ilegală de substanţe narcotice. Într-un alt caz, angajaţii Biroului Antidrog al Secţiei “Nord” a IGP, sub conducerea şefului acestei subdiviziuni, îi forţau pe traficanţii şi consumatorii de stupefiante să le achite sume băneşti, să le ofere servicii şi bunuri pentru a nu fi traşi la răspundere pentru astfel de delicte.

– Aţi reuşit să stabiliţi relaţii cu cineva de la Interne care să vă furnizeze astfel de date?

– Nu voi da aici niciun nume, din motive lesne de înţeles. Tot ce pot spune pentru moment este că unii sectorişti din cadrul MAI dau de înţeles că nu se vrea „de sus” stoparea traficului cu droguri, pentru că marii capi ai poliţiei cu relaţii ce duc spre vârfurile politicului sunt cei care protejează traficul, deoarece câştigă bani grei din respectiva afacere. Având în vedere această relaţie între politic, organele de drept şi traficanţi, putem înţelege cum cantităţi mari de stupefiante confiscate de MAI în ultimii ani sunt ulterior vândute pe piaţa neagră a drogurilor din Republica Moldova.

– Ce ştiţi despre utilizarea acestor fonduri uriaşe şi cine este beneficiarul lor principal?

– Veniturile de pe urma comercializării drogurilor sunt orientate nu doar spre îmbogăţirea traficanţilor, ci şi spre finanţarea campaniilor electorale, spre coruperea politicienilor, ceea ce permite proliferarea corupţiei şi a crimei organizate. Iar aşa cum suntem într-un an electoral, nu e greu de presupus încotro se vor orienta principalele fluxuri de bani făcuţi „la negru”. De aici nu e greu de imaginat cui vor servi demnitarii care vor reuşi în alegeri pe astfel de căi.

– Ce credeţi că s-ar putea face pentru combaterea mai eficientă a acestui gen de crime?

– Reducerea corupţiei în rândurile poliţiştilor şi, implicit, a traficului de droguri nu se pot realiza prin simpla sporire a salariilor oamenilor legii, ci prin reforma justiţiei şi prin înăsprirea pedepselor aplicate atât traficanţilor, cât şi poliţiştilor corupţi.

– Ce aţi dori să le transmiteţi cititorilor ziarului „Flux”?

– Vreau să-i asigur pe toţi, inclusiv pe cei care urmăresc să ne discrediteze, indiferent de felul în care o fac, că puterea Centrului Internaţional Antidrog nu stă într-o persoană sau alta, ci în zeci de profesionişti care împărtăşesc un crez comun, în cei peste trei mii de voluntari care sunt angajaţi din plin în activităţile centrului. Aş vrea să-i asigur pe toţi cei care sunt alături de noi, fie colegi, parteneri sau finanţatori, că de acum încolo, vom fi şi mai puternici, şi mai determinaţi să luptăm pentru valorile în care credem şi în baza cărora activăm de peste zece ani de zile.

– Vă mulţumesc pentru interviu şi vă doresc mult succes în activitatea dumneavoastră.

Interviu realizat de Mihaela CÂRNOV