Rapoarte

RAPORT DE ACTIVITATE 2013

       I.            PREVENIREA CONSUMULUI DE DROGURI ÎN ŞCOALĂ, FAMILIE ŞI COMUNITATE

1.      Editarea primei poveşti antidrog din lume

Poveştile, fie că sunt expuse oratoric, fie că sunt citite, joacă un rol esenţial atât în educaţia, cât şi în dezvoltarea copiilor. Prin lupta dintre bine şi rău, transpusă în naraţiune, copilul îşi poate însuşi propriile principii morale, necesare în ghidarea acţiunilor (bine-rău, adevăr-minciună, dreptate-nedreptate). În luna septembrie 2013, Centrul Internaţional Antidrog a editat prima poveste antidrog din lume Сладкая ловушка(Сapcană dulce), realizată  în scopul de a oferi copiilor şi părinţilor informaţii despre identificarea riscurilor şi consecinţelor consumului de droguri.

2.      Preşcolarii de la unităţile de învăţământ din întregă ţară vor fi informaţi şi, totodată, implicaţi în diferite proiecte educative şi informative cu privire la prevenirea consumului de droguri legale (tutun şi alcool), graţie unor iniţiative demarate de Centrul Internaţional Antidrog.

Pe data de 3 decembrie 2013 Centrul Internaţional Antidrog în parteneriat cu Arena Tinerilor Jurnalişti a lansat proiectul Copilărie fără tutun” adresat copiilor de vârstă preşcolară de la grădiniţa „Prichindel” din municipiul Chişinău.
Obiectivele proiectului sunt:
–        informarea preşcolarilor despre efectele negative ale consumului de tutun asupra sănătăţii, folosind în calitate de material ilustrativ şi didactic prima carte cu poveşti antidrog din lume „Capcană dulce”;
–        informarea părinţilor despre riscul la care sunt supuşi consumatorii de tutun şi efectele nocive pe care fumatul pasiv le poate avea asupra copiilor.
Astfel, vor avea loc întâlniri interactive cu copiii şi cu părinţii acestora pe toată durata desfăşurării proiectului.
Specialiştii Centrului Internaţional Antidrog şi reprezentanţii Arenei Tinerilor Jurnalişti s-au aflat miercuri, 18 decembrie 2013, în mijlocul copiilor pentru a le transmite mesaje antidrog  adaptate nivelului de vârstă al acestora.

    II.            ASISTENŢA ŞI TRATAMENTUL CONSUMULUI DE DROGURI

1.      Tratamentul medical, consiliere psihologică şi asistenţă socială în adicţii pentru un număr de 132 de persoane
În anul 2013, la ajutorul specializat al Centrului Internaţional Antidrog au apelat 132 de persoane, 46 dintre ele fiind adolescenţi până la vârsta de 18 ani. Abuzul de alcool şi substanţe toxice a devenit o realitate în rândul adolescenţilor din Republica Moldova şi trebuie privită cu maximă seriozitate! Un aspect foarte îngrijorător privind situaţia Republicii Moldova în prezent, este faptul că, spre deosebire de alte state, aici nu se mai poate vorbi de o diferenţiere între fete şi băieţi în privinţa consumului de droguri legale (alcool şi tutun).

 III.            COOPERARE INTERNAŢIONALĂ

1.      Participarea la constituirea Centrului de Voluntariat Antidrog din România
Agenţia Naţională Antidrog din România (ANA), în parteneriat cu Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului din România (CIADO) şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), a organizat marţi, 14 mai 2013, la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti, un eveniment ce a avut ca scop constituirea Centrului de Voluntariat Antidrog.
Centrul de Voluntariat Antidrog este format din elevi şi profesori ai celor 108 licee din Bucureşti, precum şi din membri ai organizaţiilor de studenţi din România şi din Republica Moldova, coordonaţi de reprezentanţi ai CIADO şi specialişti ai ANA în colaborare directă cu ISMB.
La acest eveniment au participat: Preşedintelele CIADO – academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici; Preşedintele executiv CIADO – Gigel Lazăr; Directorul Agenţiei Naţionale Antidrog din România, chestor de poliţie – Sorin Oprea; Viceprimarul Primăriei Municipiului Bucureşti – Marcel Octavian Nicolaescu; senatorii români Liviu Pop şi Cristiana Anghel; Preşedintele Centrului Internaţional Antidrog din Republica Moldova – Mircea Grecu, Inspectorul şcolar general din România – Constantin Trăistaru; reprezentantul Poliţiei Române – Adrian Cipu; reprezentanţi din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale din România, elevi, studenţi, profesori din România şi Republica Moldova.

2.      Participarea la un concert extraordinar susţinut de trupa Taxi, din ciclul “Artă contra drog”
Joi, 6 iunie 2013, Centrul Internaţional Antidrog din Republica Moldova şi Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului din România au încheiat un acord de colaborare în vederea derulării programelor parteneriale şi organizarea în comun a unor acţiuni de prevenire şi combatere a consumului de droguri în rândul elevilor şi studenţilor din România şi Republica Moldova.
Tot în aceeaşi zi, trupa Taxi a susţinut un concert extraordinar la Arenele Romane, Bucureşti, din ciclul “Artă contra drog”. La deschidere, Gigel Lazăr, Preşedintele executiv CIADO, a mulţumit reprezentanţilor Centrului Internaţional Antidrog pentru participarea la acest eveniment.

3.      Participarea la cea mai amplă expoziţie anti-violenţă şi antidrog din Europa
Ministerul Tineretului şi Sportului din România în parteneriat cu CIADO România au prezentat, la 26 iunie 2013, cu ocazia Zilei Mondiale Antidrog, cea mai amplă expoziţie anti-violenţă şi antidrog din Europa, având o dimensiune de 300 metri liniari, fiind realizată pe pânză, pentru care s-a folosit o gamă variată de culori acrilice. Expoziţia a exprimat percepţia tinerilor despre violenţă şi droguri.
La deschiderea acestei expoziţii, din partea Centrului Internaţional Antidrog au participat: Preşedintele CIA – Mircea Grecu şi Şeful Departamentului Juridic CIA – Veceaslav Eni, care i-au încurajat pe creatorii lucrărilor de artă, elevii liceului “Dimitrie Paciurea” din Bucureşti, precum şi pe ceilalţi tineri prezenţi, să însuşească mesajul transmis prin intermediul acestei campanii şi să adopte un stil de viaţă sănătos, alegând să practice arta şi sportul în detrimentul drogurilor. De asemenea, cei doi le-au atras atenţia tinerilor prezenţi la eveniment referitor la pericolul pe care îl are consumul de droguri atât asupra stării de sănătate cât şi asupra comportamentului violent care poate fi generat de acesta.

4.      Vizită de lucru în Federaţia Rusă, la invitaţia preşedintelui organizaţiei “Rusia fără droguri”, Vladimir Ivanov
Pe data de 29 iulie 2013, la invitaţia preşedintelui organizaţiei “Rusia fără droguri”, Vladimir Ivanov, delegaţia Centrului Internaţional Antidrog s-a aflat la Moscova într-o vizită de lucru, pe parcursul căreia au avut loc consultări privind metodele de combatere şi prevenire a traficului şi consumului ilicit de droguri în Republica Moldova şi Federaţia Rusă, asistenţa acordată consumatorilor, modul de implementare a politicilor publice antidrog la nivel naţional, schimbul de experienţă şi bunele practici în domeniu, precum şi implicarea activă a societăţii civile în lupta antidrog.

5.      Participarea la închiderea Anului Cultural “Artă contra drog”
La data de 18-20 decembrie 2013, la invitaţia preşedintelui CIADO România, Constantin Bălăceanu Stolnici, delegaţia Centrului Internaţional Antidrog, a participat la închiderea Anului Cultural Arta contra drog”. Pe 18 decembrie, la Sala Polivalentă din Bucureşti, a avut loc evenimentul “Stelele Moscovei pe gheaţă”, iar pe 20 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti – evenimentul“Johann Strauss Festival”.
Programul naţional de prevenire şi informare asupra riscurilor asociate consumului de droguri, intitulat Arta contra drog” a fost organizat de Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Tineretului şi Sportului din România.
Arta contra drog” a debutat în decembrie 2007 cu celebrul dansator Joaquin Cortes şi a continuat cu Julio Iglesias, David Bisbal, vedetele teatrului „Balsoi”, Crăciun Vienez, Damian Drăghici, Horia Brenciu, gala folk “Om Bun”, Lord of the Dance, Spectacolul celor 100 de viori, precum şi peste 50 de artişti români în programul estival “Arta contra drog”. În 6 ani programul a fost accesat de 3 milioane de persoane şi este evidenţiat în peste 600 de ştiri şi articole în mass-media.

  IV.            ŞTIINŢĂ ŞI CERCETARE
 
1.      Înfiinţarea Consiliul Ştiinţific şi de Cercetare Antidrog
Cercetări ştiinţifice recente efectuate de specialiştii Centrului Internaţional Antidrog au demonstrat, în mod indubitabil, că drogurile nu doar că interferează cu funcţionarea normală a creierului, provocând sentimente puternice de plăcere, dar au, de asemenea, şi efecte negative pe termen lung asupra metabolismului şi activităţii creierului. Modificările produse în neurobiologia creierului transformă abuzul de substanţe în dependenţă, care este o boală cronică, recurentă, dar care poate fi tratată. Prin tratament, ajustat fiecărei persoane şi situaţii în parte, persoanele cu dependenţă de droguri pot învăţa să-şi controleze condiţia şi să ducă un mod de viaţă normal.
În eforturile generale ale societăţii de consolidare a unei poziţii ferme împotriva drogurilor, contribuţia lumii academice şi ştiinţifice este esenţială. Experienţa mediilor academice şi universitare, fundamentată pe dovezi verificate ştiinţific, poate da consistenţa şi eficienţa necesară răspunsului instituţional la fenomenul drogurilor.
Astfel, Centrul Internaţional Antidrog, ca organizaţie nonguvernamentală a luptei împotriva drogurilor la nivel naţional şi internaţional, pe data de 20 ianuarie 2013, a înfiinţat Consiliul Ştiinţific şi de Cercetare Antidrog, menit să funcţioneze ca un forum de dezbatere a politicilor, strategiilor, proiectelor şi programelor antidrog.
Consiliul Ştiinţific şi de Cercetare Antidrog reuneşte personalităţi marcante în domeniul ştiinţific şi academic din ţară şi din străinătate.

     V.            COOPERARE ŞI DEZVOLTARE

1.      Înfiinţarea şi dezvoltarea Arenei tinerilor jurnalişti” în scopul promovarii valorilor democratice în rândurile tinerilor jurnalişti şi mediatizării activităţilor centrului şi apariţiei  materialelor cu  tematică antidrog în presa locală scrisă şi audio-vizuală 

“Arena tinerilor jurnalişti este un proiect iniţiat de Centrul Internaţional Antidrog în luna septembrie 2013, care vine să pregătească 50 de tineri jurnalişti într-o perioadă de 8 luni prin intermediul trainingurilor, realizarea emisiunilor, scrierea articolelor, reportajelor, întreţinerea blog-urilor şi a întrunirilor săptămânale cu diverşi specialişti din domeniul mass- media, unde tinerii vor avea posibilitatea să adreseze întrebări, dar şi să afle cât mai mult despre profesia de jurnalism.
Persoanele antrenate în cadrul “Arenei tinerilor jurnaliştisunt selectate în baza unui concurs public, astfel beneficiari ai acestui proiect sunt tineri care doresc cu adevărat să devină jurnalişti de profesie.

2.      Elaborarea şi editarea unei reviste de prezentare a activităţilor şi realizărilor Centrului Internaţional Antidrog  în anul 2013RAPORT DE ACTIVITATE 2012
 
 I.            PREVENIREA CONSUMULUI DE DROGURI ÎN ŞCOALĂ, FAMILIE ŞI COMUNITATE

1.     Campania Sportul contra droguri
La 12 – 13 mai 2012, Centrul Internaţional Antidrog, în parteneriat cu Federaţia Naţională de Biliard a Moldovei, a organizat turul IV al Campionatului Moldovei de Biliard  “POOL-9”, desfăşurat în clubul de biliard “Billiard Hall” din Chişinău, la care au participat 32 de concurenţi din întreaga ţară.
Experienţa ne determină să afirmăm că exerciţiile fizice pot înlocui unele medicamente, dar nici un medicament din lume nu poate înlocui exerciţiul fizic. Exerciţiile fizice ne oferă multe avantaje, atunci când se practică în mod organizat, conducând la performanţe sportive, dar şi la formarea şi întărirea relaţiilor de prietenie. Ele reprezintă câteva dintre beneficiile practicării sportului în masă, care ne determină să susţinem această alternativă la consumul de stupefiante, abandonul şcolar, lupta împotriva consumului de alcool, tutun, substanţe psihotrope şi psihoactive.
Biliardul, ca alternativă la consumul de tutun, alcool, substanţe psihotrope şi psihoactive este o campanie desfăşurată de Centrul Internaţional Antidrog în parteneriat cu Federaţia Naţională de Biliard a Moldovei.

2.     Realizarea şi multiplicarea ghidului “Drogurile legale şi adolescenţa”
Sâmbătă, 6 octombrie 2012, la sediul Centrului Internaţional Antidrog, a avut loc lansarea ghidului “Drogurile legale şiadolescenţa”, realizat în scopul de a oferi strictul necesar de informaţii care să sprijine adolescenţii în identificarea apariţiei oricărui factor de risc cu privire la consumul de droguri legale (alcoolul şi tutunul).
La eveniment au fost prezenţi: Avocatul Parlamentar – Anatolie Munteanu; Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova –  Iurie Bolboceanu; Locotenent Colonel de Poliţie – Ghenadie Râmari; Preşedintele  Academiei de Ştiinţe – Gheorghe Duca; Rectorul Universităţii din Tiraspol – Laurenţiu Calmuţchi; Profesor, Anglia Ruskin University Cambridge – Cornel Vintilă; Directorul Editurii “Universul” – Iurie Gabura; reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile din Republica Moldova.

3.     Campania “Alternative – în viaţa ta drogurile nu îşi au locul”
Centrul Internaţional Antidrog a desfăşurat, timp de nouă luni, o amplă campanie de prevenire a consumului de droguri printre tinerii din oraşul Călăraşi. Campania “Alternative – în viaţa ta drogurile nu îşi au locul” a încercat să le prezinte elevilor din oraşul Călăraşi modalităţile sănătoase de petrecere a timpului liber, ca alternativă la consumul de droguri.
Specialiştii Centrului Internaţional Antidrog au organizat, în perioada 1 septembrie 2012 – 31 mai 2013, dezbateri, proiecţii video, activităţi de sensibilizare, educare, comunicare şi activităţi sportive, acţiuni la care au participat peste 200 de elevi.

4.     “Arts Instead of Drugs” party
La 15 noiembrie 2012, Centrul Internaţional Antidrog în parteneriat cu Liga Tineretului din Moldova, Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova şi Ministerul Culturii al Republicii Moldova a organizat petrecerea “Arts Instead of Drugs”. Evenimentul a avut loc în incinta clubului de noapte City din capitală, cu participarea extraordinară a unor cântareţi naţionali, care au fost contactaţi special pentru acest eveniment şi care au antrenat timp de trei ore studenţii din club în a se distra şi a petrece doar prin muzică.
Manifestarea a fost organizată pentru 500 de studenţi din Republica Moldova cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani şi a avut ca scop prevenirea consumului de droguri în cluburi şi demitizarea asociaţiei consumului de droguri cu arta.

5.     Aniversarea Zilei Mondiale a Salutului
Data de 21 noiembrie este cunoscută ca Ziua Mondială a Salutului. Iniţiată de fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, Nebraska, în 1973, ziua de 21 noiembrie este un răspuns la conflictul dintre Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an şi un îndemn la pace în întreaga lume. În prezent, Ziua Mondială a Salutului este recunoscută în 180 de ţări.
Elevii din oraşul Călăraşi au participat pe data de 21 noiembrie 2012 la o acţiune educativă dedicată bunelor maniere. Acţiunea organizată în premieră de reprezentanţii Centrului Internaţional Antidrog, a adunat 120 elevi, în scopul de a le îmbogăţi cunoştinţele cu privire la regulile de politeţe şi importanţa salutului.
Obiectivul esenţial al Zilei Mondiale a Salutului este ca fiecare dintre noi să salutăm în această zi, cel puţin, zece persoane.

     II.            ASISTENŢA ŞI TRATAMENTUL CONSUMULUI DE DROGURI

1.     Tratament medical, consiliere psihologică şi asistenţă socială în adicţii pentru un număr de 43 de persoane
Pentru mulţi consumatori de droguri, tratamentul şi reabilitarea sunt sarcini dificile ce solicită forţă proprie de caracter, convingere şi sprijinul altor grupe de indivizi. Apariţia dependenţei de drog poate reprezenta una dintre cele mai dificile sarcini căreia consumatorul trebuie să-i facă faţă, iar unii nu reuşesc. Persoanele aflate în căutarea rezolvării problemei dependenţei de droguri pot fi ajutate de specialiştii Centrului Internaţional Antidrog. În anul 2012, specialiştii Centrului Internaţional Antidrog au acordat tratament medical, consiliere psihologică şi asistenţă socială în adicţii pentru un număr de 43 de persoane.

   III.            COOPERARE INTERNAŢIONALĂ

1.     Conferinţa Internaţională “Dependenţi de libertate” de  Ziua Internaţională fară Tutun
Pe data de 31 mai 2012, cu ocazia Zilei Internaţionale fară Tutun, Centrul Internaţional Antidrog a organizat Conferinţa Internaţională “Dependenţi de libertate” desfăşurată în cadrul Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă” din Chişinău. La conferinţă au fost prezenţi 35 de reprezentanţi ai organizaţiilor guvernamentale şi nonguvernamentale din întreaga lume, doi invitaţi specialişti în legislaţia internaţională antidrog şi patru invitaţi din domeniul psihologiei medicale. În cadrul conferinţei au fost abordate teme privind consumul de droguri în Republica Moldova şi în lume, riscurile asociate consumului de droguri asupra tinerilor, precum şi alternative de petrecere a timpului liber.

       IV.            COOPERARE ŞI DEZVOLTARE

1.     Elaborarea unui proiect de lege care prevede ca minorii să nu aibă dreptul de a merge în cluburi sau baruri pe timp de noapte, decât dacă sunt însoţiţi de unul dintre părinţi
În aprilie 2012, specialiştii Centrului Internaţional Antidrog au elaborat un proiect de lege care prevede ca minorii să nu aibă dreptul de a merge în cluburi sau baruri pe timp de noapte, decât dacă sunt însoţiţi de unul dintre părinţi.
Studiile realizate în rândul minorilor care frecventează cluburi de noapte indică o   probabilitate de 30 de ori mai mare ca aceştia să fi încercat droguri faţă de minorii din populaţia generală. În unele cazuri, aproximativ două treimi din minori, amatori de cluburi de noapte, au declarat că au consumat astfel de substanţe cel puţin o dată în viaţă.

2.     Participarea la Conferinţa de lucru cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului
La 10 decembrie 2012, Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova a desfăşurat o Conferinţă de lucru cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, care a avut o dublă semnificaţie în contextul aniversării a 15 ani de la adoptarea Legii cu privire la avocaţii parlamentari, care a stat la baza creării ulterioare a Instituţiei naţionale a ombudsmanului.
La reuniune au participat: Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova – Marian Lupu; Preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Drepturile Omului şi Relaţii Interetnice – Vadim Mişin; deputatul şi ex-directorul CpDOM – Raisa Apolschii; foştii ombudsmani – Mihail Sidorov şi Iurii Perevoznic; actualii avocaţi parlamentari – Anatolie Munteanu, Aurelia Grigoriu, Tudor Lazăr şi Tamara Plămădeală; Reprezentantul Permanent al UNICEF în Moldova – Alexandra Yuster; Vicepreşedintele Centrului Internaţional Antidrog – Zaharia Zanosiev; reprezentanţi ai diverselor instituţii publice centrale,  partenerii externi şi sociali ai CpDOM.

3.     Reuniunea liderilor asociaţiilor de tineret din Republica Moldova
Luni, 17 decembrie 2012, Centrul Internaţional Antidrog a organizat reuniunea liderilor asociaţiilor de tineret din Republica Moldova.
Principalul obiectiv urmărit a fost promovarea comportamentelor social dezirabile şi prevenirea consumului de droguri prin implicarea tinerilor în activităţi antidrog. S-a urmărit crearea unei reţele puternice şi active, formată din 3000 de tineri voluntari şi membri susţinători, pentru a întreprinde acţiuni de informare şi educare în rândul tinerilor de aceeaşi vârstă, sprijinirea lor în formarea de competenţe şi abilităţi necesare realizării de materiale educative cu tematică antidrog, precum şi sensibilizarea şi educarea populaţiei şcolare şi universitare în scopul evitării consumului de droguri.

4.     O seară de revelion pentru voluntari
La 26 decembrie 2012, Centrul Internaţional Antidrog în parteneriat cu Liga Tineretului din Molodova, a organizat o petrecere de revelion pentru voluntarii celor două organizaţii. Evenimentul a avut loc în incinta clubului de noapte City din capitală, cu participarea extraordinară a unor dansatori şi cântareţi din Republica Moldova şi România.

5.     Elaborarea şi editarea unei reviste de prezentare a activităţilor şi realizărilor Centrului Internaţional Antidrog în anul 2012