Toxicodependență

Desi nimeni nu-si propune si nu vrea să fie un toxicoman sau un alcoolic, in momentul de fata foarte multe persoane sunt dependente de drgorui sau alcool. De se intampla acest lucru? Cum a devenit fiul meu, fiica mea, tatal meu, sora mea sau fratele meu un mincinos, un hot, o persoana in care nu poti avea incredere? Cum a devenit dependent de droguri? Şi de ce nu poate renunţa?

Cauzele dependentei de droguri

Persoanele atrase de droguri au in majoritatea cazurilor multa nefericire, disperare, nesiguranta, durere fizica sau o alta problema in viata lor careia simt ca nu-i pot face fata. Alcoolul si drogurile sunt in principal anestezici. Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l intelegeti despre droguri este ca blocheaza durerea de orice fel, emotionala sau fizica, facandu-i pe cei care consuma insensibili si indiferenti la ce se intampla in jurul lor.

Dependenta de droguri – un cerc vicios

Consumul de droguri arunca persoana intr-un cerc vicioa foarte dificil de rupt. De obicei totul incepe de la o problema pe care persoana o are in viata sa: prima deziluzie sentimentala la varsta adolescentei, o problema fizica grava precum artrita la persoanele in varsta sau probleme la locul de munca sau financiare. Astfel de probleme determina sentimente de nefericire, disperare, disconfort psihic sau fizic. Se poate întâmpla oricui, la orice vârstă.

Problemele si drogurile

In astfel de situatii, unele persoane sunt tentate sa inceapa sa consume alcool sau droguri care le creeaza o stare de bine ce ii determina sa se simta mai capabili, mai pregatiti de a infrunta viata si a-si rezolva problemele. Prin intermediul starilor create, drogurile incep astfel sa devina valoroase si importante.

Evolutia dependentei

Etapa urmatoare in consumul de droguri consta in marirea treptata a cantitatii. Din acest moment, consumatorul este deja captiv, problema care l-a determinat sa inceapa sa consume droguri sau alcool deja nu mai este importanta. Tot ce conteaza in acest moment este sa consume droguri sau alcool si cum sa si le procure. Nu-si mai poate controla consumul si refuza sa constierntizeze si sa-si asume responsabilitatea pentru consecintele actiunilor sale.