Zaharia Zanosiev: copiii din RM consumă alcool şi droguri ca urmare a sărăciei, corupţiei şi indiferenţei autorităţilor

Z.-Zanosiev-primind-diploma-de-onoare-a-ombudsmanuluiCHIŞINĂU, 31 oct – News-Moldova. Preşedintele Centrului Internaţional Antidrog Zaharia Zanosiev a declarat pentru News-Moldova că pentru Ministrul de Interne al Republicii Moldova anul 2014 a fost un an „dificil”, din cauza semnalelor venite din partea societăţii civile privind creşterea alarmantă a traficului şi consumului de droguri, semnale ce nu au mai putut fi ignorate.

”S-a ajuns la lansarea unei operaţiuni în toată ţara – operaţiunea „î”. Aceasta, deşi nu rezolvă nici pe departe problemele de fond, a fost percepută de majoritatea cetăţenilor drept un spectacol bine regizat. Adevărul este că „prada” cu care se laudă la televiziune poliţia reprezintă un biet mizilic în comparaţie cu tonele de stupefiante ce ajung pe teritoriul ţării noastre”, susţine Zanosiev.

Dânsul a amintit că, la moment, în Republica Moldova sunt peste 10.000 de dependenţi de heroină, care consumă aproximativ 6 kilograme pe zi. De obicei, dintr-un gram de heroină se fac cinci porţii, sau „cecuri”, cum sunt ele numite în limbajul specific al consumatorilor şi traficanţilor de droguri. Un „cec” costă 400 de lei, iar un gram 2.000 de lei. Aceasta înseamnă că 6 kilograme de heroină consumate zilnic de moldoveni ridică profitul traficanţilor la 12.000.000 lei, ceea ce constituie echivalentul a 650.000 euro.

În opinia lui Zaharia Zanosiev, există temeiuri de a considera că în ţara noastră ar putea să existe o anumită complicitate între factorul criminal şi unii responsabili din structurile statului. ”Este clar pentru oricine faptul că comercializarea acestor cantităţi uriaşe de droguri nu se poate desfăşura fără o anumită complicitate a unor persoane din organele de forţă”, susţine Zanosiev care mai menţionează că Ministerul de Interne ar putea demola eşafodul corupţiei şi criminalităţii organizate doar în baza unei operaţiuni de anvergură.

”Mi se rupe inima când călătoresc prin raioanele ţării noastre, unde copiii consumă alcool şi droguri, ca urmare a sărăciei, corupţiei şi indiferenţei autorităţilor statului. De aceea, vreau să declar o toleranţă zero faţă de problema drogurilor, pentru că nu putem accepta abuzul de droguri ca parte a vieţii noastre cotidiene. Nu sunt nici poliţist, nici judecător, nici politician, dar sunt la fel de îngrijorat ca toţi părinţii pentru soarta generaţiei tinere, pentru viitorul Republicii Moldova”, a conchis Preşedintele Centrului Internaţional Antidrog, Zaharia ZANOSIEV.